Untuk Lelaki Yang Gatal Nak Kahwin

 

ambo_pengantinjb.gifhehehe…..cucu atuk nak kahwin ye…

yang dah kawin tu… pikir2 kalu nak kawin LAGI…Ada kebenarannya…………..!!!

Ok.. sekarang nie ramai yg nak dekat kahwin ataupun ramai yg ader plan nak kahwin. Sumer orang tahu lah persiapan untuk kahwin bukannyer mudah banyak persiapan yg perlu di aderkan… . ia memerlukan satu perancangan yg cukup teliti bagi dua dua blah pihak.

Kekadang tu pasangan tak jadi kahwin pasal plan nak kahwin. Maknernyer diorang plan nak buat majlis abih tak boleh agree with each other so they bergaduh and taklah jadi kahwin.

So ader orang yg tak jadi kahwin pasal nak kahwin. Kalau kahwin mestilah nak buat majlis Walimah… untuk mereka yg tak tahu, majlis walimah ialah majlis sambutan hari perkahwinan dimaner sanak saudara sahabat handai jiran tetangga dijemput hadir makan bersamer.

Pasangan sekarang lebih stress memikirkan majlis ini daripader memikirkan maser depan dan hala tujuan hidup bersamer selepas nikah.

Ok berikut aderlah sedikit sebanyak panduan dan kos (ikut kat tempat aku la) untuk persiapan majlis ini. Supaya menjadi pedoman untuk mereka yg ingin berkahwin dan yg ingin berkahwin lagi.

1. Kadi :

At least 6 mths b4 the proposed nikah date korang misti kener gi register kat jabatan, and biler korang gi register korang mistilah dah tahu asas kahwin yg akan diberikan, tarikh dan tempat nikah. Lepas register orang bolehlah book kadhi. Sorang je book… . jgn dua dua gi book plak.

kos kadi : RM80++

2. Kursus rumahtangger:

Kener pergi… . kalau tak pergi korang takleh amek sijil nikah. Tapi when u go and collect the sijil nikah at Jabatan they never ask for the sijil kursus… whatever it is kan baik kalau korang pergi attend the kursus. walaupun kiter dah terer dlm bab rumahtangger tapi ader baiknyer kalau kiter refresh balik aper yg telah kiter ketahui.

kos kursus : around RM80 for the whole session (tengok tempat)

3. Book Mak Andam:

Mak Andam is one of the most important people dalam perkahwinan. Nak owang pompan… pilih mak andam boleh makan tahun lamernyer. Of courselah, lelaki nak amek mak andam buat aper sey. At least six months misti nak book… later than that u might have a problem finding one… .. kalau ader pun mak andam dari Kreta Ayer Chinese Dance Troupe.

Kos : RM1200 (tengok baju aper… kalau ader baju batman atau otromen (mungkin mahal sikit)

4. Photographer:

Selalunyer mak andam akan rekomenkan photographer sekali. Kalau tak korang kenerlah carik sendiri. Sekarang owang melayu dah pandai… . dah pandai amek studio,dah pandai amek outdoor.

Kos : RM800

5. Kompang / Hadrah

Unless korang nak pakai loktang takyah panggil kompang. Kalau nak panggil at least 3 mths notice.

Kos :RM300

6. Dekorasi blok dan pelamin

Sekarang sudah canggih… kolong blok diorang transform jadi macam istana TajMahal… . kalau tak pun jadi macam lori cina mampos… . letak kacang samer kuaci sudah original beb… . tinggal nak campak kerander je kat tengah-tengah. Macam macam design macam macam pattern.

Kos :RM1000

7. Tukang Masak and Khemah Kosi Meja

Tukang masak mesti ader beb… kalau takder camner owang nak makan? Lainlah kalau korang buat majlis kat Mac Donald’s.

Kos : RM7000 (tengok kepaler yg datang)

8. Kerete

Unless korang nak gi bertandang jalan kaki takyahlah sewa kereter (*naik basikal bleh gaks..) Kalau nak sewa, kenerlah sewa yg special punyer… Merc ke?… Jag ke?. kira yg besau punyer kereter lah. Janganlah plak badan korang besau abih sewa Kancil… … sampai besok pun takleh masok!

Kos: RM850

9. DJ/Karaoke

Kalau majlis senyap dan sunyi je taklah meriah kan? Lazimnyer owang akan engage DJ/ Karaoke services. Ader jugak yg amek band industan, brass band. At least 6 mths mesti nak kener book.

Kos :RM300 (dengan dinner sekali)

10. Berkat

Kira door gift lah. Yg biaser telur rebus owang kasi… tapi sekarang dah maju…diorang lagi kreatif… ader yg kasi tuala, sabun buku, cokelat, agar-agar, mangkok,gelas, surah Yasin, etc etc.

Kos : RM3000++

11. Miscellaneous

Perkara perkara kecik owang selalu overlook… perkara perkara kecik ginilah yg selalu membuat kocek kiter tebakar. Bender bender seperti Bunga Pahar, Sireh Dara,Kek, Sabun, Rokok Rewang, Sewa kolong blok, Tuala rewang, pisau rewang, barang barang hantaran, cadar, kelambu, langsir, carpet, bill,lauk pauk pre and post majlis, plastik buat bungkusan, kad jemputan… …

Kos : RM2500 ++

>TOTAL ESTIMATED COST YG KORANG KENER KLUARKAN IALAH : RM17,110

Belom termasok hantaran lagi beb… . korang pandai pandailah plus sendiri. Dari itu saper saper yg dah nak berkahwin… … . SELAMAT PENGANTIN BARU!

ntuk mereka yang bakal-bakal… . yang dah lepas tu, mungkin nak tahu jugak sebab musababnyer… .. Zaman sekarang ni kan; hantaran makin naik harga. Maklumlah; kata dorang ikut market price. Kalau harga mas naik; naik lagi harga bakal2 bini.

Tak ikut market price nanti orang kata kedekut lah; sengkek lah; tak mampu jangan ada hati nak kahwin lah; hai… macam-macam story lagi. Biasanya yang letak harga ialah mak sebelah pompan. Bapak selalu ikutkan aje; ni semua kerja orang pompan,dorang kata. Kadang2 ada jugak pompan sendiri yang letak harga; lepas tu pakat dengan mak.

Mengikut survey; sekarang paling minimum RM6000.

Hantaran RM5000;RM4000 masih ada jugak; tapi dah boleh kira pakai jari tangan je. Yang ada hantaran kira okay lah; tapi ada serba satunya lagi. Cuma serba-serbi dan serba boleh je belum ada lagi.

Kat sini aku ada beberapa sebab kenapa sekarang hantaran makin mahal.Hah… korang bacalah:-
Sebab

1. Anak pompan sorang

2. Anak pompan sekolah tinggi 20 tingkat

3. Anak pompan paling jambu dalam family

4. Anak pompan kerja high post

5. Anak pompan biasa pakai barang branded

6. Anak pompan yang tastenya… berkajang-kajang kalau disenaraikan

7. Kakak belum kahwin; jadi kena kasi double untuk belanja kakaknya sekaligus

8. Anak pompan yang rasa dirinya… lengkap segala-gala

9. Bapak pompan towkay kayu balak; mak pulak bekas eksekutif

10. Anak pompan tu pun jenis ek… semacam jer

Selalunya jawapan yang diberi oleh pihak lelaki kalau hantaran melampau sangat (ni dorang bebual antara family lelaki je):-

1. “Eh! Nak meniaga anak ke pe?” Kadang tu mak bapak ok jer si anak lak lebih-lebih

2. “Kalau pandai masak ke jahit ke; satu hal jugak. Ni asik pandai mekap je.”

3. “Camni bilang dorang simpan anak tu dalam store buat perhiasan.”

4. “Kalau lawa macam Karisma Kapoor tu takpe jugak.Ni idung pesek macam kena lenyek je.”

5. “Apa dorang ingat kita sedara Bill Gates ke?”

6. “Lupakan sudah budak pompan tu. Nanti mak carik kan yang lebih power dari Catherine Zeta-Jones eh?”

Kata2 dari sebelah pompan yang lelaki ingin sangat nak dengar :-

1. “Ikut suka hatilah. Berapa yang lelaki kasi; kita ambik je.Member tak cerewet.”

2. “Takpelah. Kalau tak boleh adakan sekarang; kahwin dulu. Lepas tu bayar pelan-pelan cara instalment.”

3. “Jangan bimbang. Korang cuma adakan hantaran je. Duit majlis semua kita sponsor.”

4. “Pasal sekarang ni musim great sale sana sini; jadi kita ada staff discount. Korang cuma kasi 10% je.”

5. “Berapa korang nak kasi, kasilah.Nak ambik free pun takpe. Anak pompan kita ramai lagi.”

6. “Apakata kalau korang ambik kakaknya sekali. Tapi hantaran tetap sama. Kira 2 for the price of 1 ler. Risaulah kakaknya tak kahwin-kahwin.”

Kalau kena pulak family lelaki yang loaded makan tak abis punya; jawapannya :-

1. “Okay setuju. Kita up lagi RM10,000. Nothing much ler.”

2. “Ehh sikit nah! Camni tak nak lah. Tak sama standard dengan kita punya expectation ler.”

3. “Ni hantaran kira Rupiah ke Sing dollars? Kita cuma simpan American dollars je.”<

4. “Kita tak kasi pakai cash ler. Korang pilih nak AMEX ke; Diners ke; boleh kata semua credit card kita ada lah.”

5. “Sebagai hadiah upacara masuk minang ni; kita ada siapkan kereta Lambhorgini.Tu anak bujang kita tengah parking kat bawah tu.”

6. “Ni korang mintak hantaran ke; mintak duit nak belikan dia baju tidur.Murah nah?”

Haa… tu lah beberapa kerenah orang melayu kita ni. Jadi untuk pasangan2 yang nak kawin tu; bincang betul2 antara korang dengan family dalam hal ni.

Mak pompan tu pun kalau nak letak harga; berpatutanlah dengan kemampuan pihak lelaki. Kalau tak berdengek lelaki tu nak adakan hantaran mahal2.

Hati dah suka punya pasal; semua boleh aje. Cukup time badan cengkung-mengkung tak larat nak naik pelamin pasal kerja tiga empat macam untuk kumpul duit.

pulak tu..yg terpaksa amik personal loan.. bank rakyat… bank Islam… atau guna kredit card.. lepas kawin.. kepala lagi sewel, dok pikir nak bayar hutang, loan rumah, loan kereta, loan komputer, ‘loan bini’,.. tak tercapai lah maksud perkahwinan yg sepatutnya semakin memudahkan kehidupan.. dah terbalik.. jadi semakin susah.Entahlah… . dunia… dunia… “

p/s: aku pun tak tau nk ckp aper..tapi pada aku menda2 cmni pun ader betul ader salahnya..sajer post gurau2 hehe jgn marah yer org2 yg dh plan nak kawen? pesanan aku, mendirikan masjid tu pahle nyer bessaaarrr!Cewwaaahh!!!

13 Komen

Filed under gadis, isteri, lelaki, suami, wanita

13 responses to “Untuk Lelaki Yang Gatal Nak Kahwin

  1. Ko ader hati nak kawin lagi ye Ajet? Haha.

    Ajet says: Aku tak adalah hati nak kahwin. Aku cuma bernafsu nak tambah dua lagi. Keh..keh..keh

    p/s: jangan khabo kat bini aku weh!!!

  2. shar

    Salam
    Saya dah petik artikel anda
    TK

    Ajet says: Silakanlah petik shahrina.

  3. Hehee, dah lama tak baca cam gini. Wedding saya pon tarak cam gini. Tak sampai SGD 10,000. Kira dah boleh bangga tu.😉

  4. noor

    nak akad mcm ketika cinta bertasbih 2 leh x? sgt jimat…hihihihi

  5. Good post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon everyday.
    It’s always useful to read through content from other authors and practice a little something from their sites.

  6. I really like your blog.. very nice colors & theme.
    Did you create this website yourself or did you hire
    someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to construct my own blog and would like to know where u got this from. appreciate it

  7. N se diagnostica muy pronto porque actualmente se hacen muchos controles ecogr?
    endometriosis symtoms can also cause severe bowel obstruction.
    These massages are performed daily for 7 days and during that time of the month.

    InternalsThe US exclusive to T-Mobile on November 8 and UK an O2 exclusive, available today variants of the CLIQ
    — particularly with BLUR — could’ve used at least two or three months. S de la vagina – qu? Some theories are that Endometriosis Symtoms may have many appearances.

  8. It is White hat where to buy backlinks is unethical
    and chucking with rules. He made a steady if unspectacular
    return with Class A St.

  9. You know, the insightful RobertFrost said he wasn’t
    a teacher, but instead an awakener. I do believe this blog
    is the same since it awakens me, and makes my mind work.

  10. It had been the legendary Proust who believed
    that the proper journey of discovery is not consisted of new landscapes, but in having new eyes.
    I want to thank you for giving me a new vision.

  11. Hurrah, that’s what I was looking for, what a material! present here at this blog, thanks admin of this site.

  12. Thanks for your write-up on the vacation industry. I’d personally also like to add that if you are a senior considering traveling, it can be absolutely imperative that you buy traveling insurance for golden-agers. When traveling, seniors are at biggest risk of experiencing a professional medical emergency. Receiving the right insurance coverage package for one’s age group can protect your health and provide you with peace of mind.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s